مرکز تحقیقات عفونت‌های منتقله از خون

EN | FA

درباره کنفرانس MHC6

چهارشنبه ، 28 شهریور 1403

درباره

هپاتیت B  یک مشکل عمده بهداشت عمومی است. برآورد شده است که این بیماری در سال 2019 میلادی منجر به 820 هزار مورد مرگ و میر در سراسر جهان شد که عمدتاً به دلیل سیروز و سرطان کبد بود. در این سال، سازمان بهداشت جهانی (WHO) تخمین زد که 296 میلیون نفر مبتلا به هپاتیت مزمن B بوده و با این بیماری زندگی کردند.

برای افرادی که به هپاتیت مزمن B مبتلا هستند، درمان با آنالوگ‌های نوکلئوزیدی شامل tenofovir  و entecavir بسیار مؤثر است و می‌تواند پیشرفت سیروز را به تأخیر بیندازد، بروز سرطان کبدی (HCC) را کاهش دهد و بقا درازمدت بیماران را بهبود بخشد. با این حال، یک شکاف عمده در شناسایی و درمان مبتلایان وجود دارد. در سال 2019، تنها 10% از 296 میلیون نفر مبتلا به هپاتیت مزمن B شناسایی شده و 2% از آنان تحت درمان قرار گرفته بودند. افزایش نرخ شناسایی و درمان بیماران برای رسیدن به هدف جهانی حذف هپاتیت‌های ویروسی نیاز به ساده‌‌سازی رادیکال معیارهای درمان و مسیرهای مراقبت دارد تا موانع دسترسی به آزمایش و درمان هپاتیت B را برطرف کند. عبارت "radical simplification" یا "ساده‌سازی رادیکال" به فرآیند حذف پیچیدگی‌ها و آسان‌تر کردن یک موضوع اشاره دارد و هدف از آن، به حداقل رساندن عناصر غیرضروری و تمرکز بر آنچه واقعا مهم است، می‌باشد. به طور کلی، "radical simplification"  تلاش برای پیدا کردن راه‌حل‌های ساده‌تر و موثرتر در برابر مسائلی است که ممکن است پیچیده به نظر برسند و بنابراین می‌تواند به بهبود کارایی، کاهش هزینه‌ها و افزایش شفافیت کمک کند.

در سال 2015، سازمان بهداشت جهانی (WHO) نخستین راهنمای جامع را در زمینه پیشگیری، مراقبت و درمان برای افرادی که به هپاتیت B مزمن مبتلا هستند، منتشر کرد و در سال 2017 با راهنماهایی در زمینه آزمایش برای هپاتیت ویروسی B و C و در سال 2021 با راهنماهایی در زمینه پیشگیری از انتقال HBV از مادر به کودک با استفاده از داروهای ضد ویروسی در دوران بارداری ادامه داد. از زمان انتشار راهنماهای 2015، چندین پیشرفت مهم از جمله در مورد عملکرد تشخیصی تست‌های غیرتهاجمی برای مرحله‌بندی بیماری کبد و آستانه‌های تشخیصی برای شناسایی فیبروز پیشرفته و یا سیروز؛ اثربخشی درمان‌های ضدویروسی بر اساس سطوح مختلف بار ویروس و آنزیم‌های کبدی؛ عملکرد تشخیصی و تأثیر فناوری‌های آزمایش بار ویروسی در محل (point-of-care)؛ آزمایش برای عفونت همزمان با ویروس هپاتیت D؛ و ارزیابی تأثیر مدل‌های مختلف ارائه خدمات برای مراقبت و درمان هپاتیت B مزمن رخ داده است. علاوه بر این، فرصت‌هایی برای گسترش بیشتر استفاده از داروهای ضدویروسی برای پیشگیری از انتقال مادر به کودک مرتبط با ابتکار جهانی حذف سه‌گانه HIV، هپاتیت B و سیفلیس وجود دارد.

هدف از راهنمای 2024 سازمان بهداشت جهانی  در مورد پیشگیری، تشخیص، مراقبت و درمان هپاتیت B مزمن ارائه توصیه‌های به‌روز و مبتنی بر شواهد در مورد موضوعات کلیدی و اولویت‌دار شامل گسترش و ساده‌ ‌سازی معیارهای درمانی برای بزرگسالان و همچنین نوجوانان مبتلا، گسترش شمولیت پیشگیری با داروهای ضدویروسی در زنان باردار به منظور جلوگیری از انتقال HBV از مادر به کودک و ارتقای روش‌های تشخیصی از طریق استفاده از فناوری‌های آزمایش در محل است. این راهنما به منظور بهبود کیفیت مراقبت و درمان برای افرادی که به هپاتیت B و عفونت‌های مرتبط مبتلا هستند، منتشر شده‌ است و انتظار می‌رود منجر به نتایج بهتری در سلامت عمومی شوند.

ششمین کنفرانس هپاتیت مشهد (MHC6) که همزمان با هفته ملی اطلاع‌رسانی هپاتیت و با عنوان «سمینار دو روزه مدیریت هپاتیت مزمن B براساس جدیدترین راهنمای سازمان بهداشت جهانی: پیشگیری، تشخیص، مراقبت و درمان» توسط مرکز تحقیقات عفونت‌های منتقله از خون جهاد دانشگاهی خراسان رضوی و جامعه متخصصین داخلی شاخه خراسان رضوی و با همکاری انجمن مطالعات بیماری‌های کبدی ایران و شبكه تحقیقات بیماری‌های ويروسی ايران در روزهای پنج‌شنبه و جمعه 3 و 4  آبان 1403 در مشهد مقدس برگزار می‌شود.

در این کنفرانس علمی بنا داریم با مرور راهنمای 2024 سازمان بهداشت جهانی توسط اساتید برجسته و شاخص دانشگاه‌ها و مراکز علمی کشور و همچنین با استفاده از تجارب گرانقدر آنان گامی موثر در ارتقای دانش و مهارت پزشکان محترم در زمینه پیشگیری، تشخیص، مراقبت و درمان هپاتیت B مزمن برداریم.

اهداف اختصاصی برنامه:

  1. ارتقای دانش فراگیران درخصوص برنامه جهانی حذف هپاتیت‌های ویروسی و برنامه‌ها و تجربیات کنترل هپاتیت  Bدر ایران
  2. ارتقای دانش و مهارت فراگیران درخصوص تشخیص هپاتیت B و ارزیابی بیماری کبدی ناشی از آن
  3. ارتقای دانش و مهارت فراگیران درخصوص درمان هپاتیت مزمن B و داروهای ضد ویروسی موجود در ایران
  4. ارتقای دانش و مهارت فراگیران درخصوص مدیریت هپاتیت مزمن B در گروه‌های خاص ( عفونت همزمان HDV یا HCV، زنان باردار، نقص ایمنی، دیالیز و پیوند کلیه و ...)

بیشترین بازدید

اخبار و رویداد